Niebo w gębie, czyli Milky Way
Autorem artykułu jest Gosik
Niedawno wypróbowałam nowy przepis. Ciasto jet rewelacyjne, a co najważniejsze bardzo proste w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu. Efekt jest natomiast niewyobrażalny! Naprawdę serdecznie polecam! Grzechem byłoby nie podzielić się nim z innymi.
Bardzo lubię piec, ale najbardziej odowiadają mi przepisy ciast, których wykonanie nie zajmuje dużo czasu, a są smaczne. Lubię szybki efekt. Ten przepis jest właśnie taki! Ciasto po prostu rozpływa się w ustach:)
Wykonanie biszkoptu:
3 łyżki kakao wsypać do szklanki i uzupełnić mąką ziemniaczaną, następnie do tego wsypać dwie łyżeczki proszku do pieczenia i wymieszać
6 jaj ubić na parze z jedną szklanką cukru, do tego dodać mąkę wymieszaną z kakaem, do tego dwie łyżki spirytusu lub wódki, wszystko delikatnie wymieszać
Piec około trzydzieści minut w rozgrzanym piekarniku. Biszkopt po upieczeniu jest jest miękki i puszysty, a co najważniejsze nie jest wysuszony tylko wilgotny.
Wykonanie masy śmietankowej:
0,5 litra śmietany kremówki
3 śmietan-fix
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie te składniki ubić na sztywno i odstawić.
Wykonanie polewy czekoladowej:
1 czekolada mleczna
1 czekolada deserowa
3/4 kostki margaryny Kasi (może też być inna, sprawdzona)
Wszystko razem należy rozpuścić i następnie ostudzić
Do rozpuszczonej i ostudzonej polewy dodać trzy żółtka i białka ubite na sztywno - wymieszać i włożyć do lodówki na około dwadzieścia minut.
Na biszkopt wykładamy masę, później polewę i ... PALCE LIZAĆ!!! Uwierzcie mi, placek po prostu rozpływa się w ustach.
Można też przekroić biszkopt i dodatkowo przełożyć go masą śmietankową, ale to zajmuje już dodatkowo więcej czasu i jest bardziej pracochłonne. Ta druga wersja jest więc dla bardziej wytrwałych.
---
www.poradniklasucha.blogspot.com
Artykuł pochodzi z serwisu www.Artelis.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz