1 kg ziemniaków
1 ½ szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka masła – może też być olej
1 łyżka mąki
Sól lub rosół z kostki
Garść siekanego koperku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać, dokładnie opłukać i pokroić w kostkę.
Zalać je osolonym wrzątkiem lub rosołem z kostki, tak żeby woda ledwie zakrywała ziemniaki.
Gotować całość przez 5 minut, a następnie odcedzić.
Masło lub olej roztopić w rondelku, dodać do niego mąkę, rozprowadzić wszystko śmietanką i podgrzać na średnim ogniu do momentu uzyskania sosiku.
Ziemniaki zalać tym sosem i dusić całość w rondelku z przykryciem na małym ogniu, aż ziemniaki zmiękną (ok. 10-15 minut).
Przed podaniem posypać siekanym koperkiem.
Tak przygotowany posiłek najlepiej komponuje się z jajkiem sadzonym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz